Skip to content

Rodzaje ekspresów do kawy

cavena divider

W domu każdego miłośnika kawy nie może zabraknąć ekspresu. To niewielkie urządzenie pozwala cieszyć się ulubionym napojem na miarę tego, który można kupić w najlepszych kawiarniach. Wybór ekspresu do kawy nie jest jednak prosty. Na rynku znaleźć można wiele urządzeń, które różnią się sposobem zaparzania kawy, obsługą, rodzajem serwowanych kaw, a także ceną. Jak spośród nich wybrać taki, który spełni oczekiwania? Poznaj rodzaje ekspresów do kawy i wybierz najlepszy dla siebie.

Klasyfikacja ekspresów do kawy ze względu na sposób parzenia

W pierwszej kolejności ekspresy do kawy dzieli się ze względu na sposób parzenia. W tej klasyfikacji można wyróżnić:

  • Ekspresy ciśnieniowe, których działanie polega na ekstrakcji pod ciśnieniem 15 barów gorącej wody przez świeżo zmielone ziarna. W taki sposób uzyskuje się kawę gęstą, intensywną i esencjonalną. W tej kategorii ekspresów znaleźć można m.in. ekspresy automatyczne, kolbowe oraz kawiarki na kapsułki i podsy z odpowiednią dozą mielonej kawy. Ich największą zaletą jest możliwość przygotowywania różnych rodzajów ulubionych kaw w zaledwie 30-50 sekund.
  • Ekspresy przelewowe, w których zaparzenie napoju polega na perkolacji, czyli ekstrakcji kawy w przepływie, przelewaniu gorącej wody przez filtr ze zmieloną kawą i sączeniu napoju np. do dzbanka. Efektem tego jest uzyskanie kawy w smaku przypominającej czarną kawę „po turecku”, z tym wyjątkiem, że całkowicie pozbawioną fusów. Ekspresy przelewowe są dość tanie, a ich największą zaletą jest to, że przy jednorazowym zaparzaniu można uzyskać większą ilość napoju o mniejszym stężeniu kawy. Na podobnej zasadzie działają urządzenia do kawy typu drip oraz chemex.

Podział ekspresów do kawy ze względu na sposób obsługi

Najbardziej intuicyjne i proste w obsłudze okazują się ekspresy automatyczne, w których wybiera się odpowiedni przycisk lub ikonkę na panelu a urządzenie podaje ulubiony napój. Wystarczy uzupełnić ziarna i zbiornik z wodą, a następnie wybrać odpowiednią opcję na wyświetlaczu. W ten sposób w krótkim czasie można przygotować różne rodzaje kaw, w tym pełne spektrum kaw mlecznych. Równie proste w obsłudze są ekspresy kapsułkowe. Wystarczy umieścić kapsułkę w odpowiednim miejscu i wybrać przycisk odpowiadający konkretnemu rodzajowi kawy.

Bardziej wymagająca jest obsługa ekspresów kolbowych. Przygotowanie w nich kawy wymaga nieco umiejętności. Należy wsypać odpowiednio zmieloną porcję kawy do tzw. kolby, należycie ją ubić i umieścić w grupie ekspresu. Po rozpoczęciu procesu zaparzania najlepiej, by kawa wypływała wąską strużką do filiżanki. To kawa dla smakoszy, ceniących wyrazisty smak espresso.

 

Cavena

Każdego dnia ten wyśmienity napar, zwany czarnym złotem, towarzyszy człowiekowi
w jego życiu, inspiruje, pobudza, dodaje sił
i energii, poprawia koncentrację.

xPFRP20PolskiP20FunduszP20RozwojuP20AM-02.jpg.pagespeed.ic_.XmAXQQ1K_0

Serwis/Biuro/Sklep/Magazyn

ul. Warszawska 3,

05-082 Blizne Łaszczyńskiego

Warszawa Bemowo

biuro@cavena.pl

22 620 20 03, 

505 055 792

Godziny otwarcia

Pon – Pt: 08:00 – 16:00
Sob – Ndz: Nieczynne

Biuro handlowe

505 055 792

Serwis

505 055 793

505 055 794

Dane do faktury

Cavena s.c. Piotr Strzeżysz, Zdzisław Strzeżysz, Elżbieta Truskolaska

ul. F.Kawy 34/30,

01-496 Warszawa,

NIP 522-26-84-697