W domu każdego miłośnika kawy nie może zabraknąć ekspresu. To niewielkie urządzenie pozwala cieszyć się ulubionym napojem na miarę tego, który można kupić w najlepszych kawiarniach. Wybór ekspresu do kawy nie jest jednak prosty. Na rynku znaleźć można wiele urządzeń, które różnią się sposobem zaparzania kawy, obsługą, rodzajem serwowanych kaw, a także ceną. Jak spośród nich wybrać taki, który spełni oczekiwania? Poznaj rodzaje ekspresów do kawy i wybierz najlepszy dla siebie.
Klasyfikacja ekspresów do kawy ze względu na sposób parzenia
W pierwszej kolejności ekspresy do kawy dzieli się ze względu na sposób parzenia. W tej klasyfikacji można wyróżnić:
- Ekspresy ciśnieniowe, których działanie polega na ekstrakcji pod ciśnieniem 15 barów gorącej wody przez świeżo zmielone ziarna. W taki sposób uzyskuje się kawę gęstą, intensywną i esencjonalną. W tej kategorii ekspresów znaleźć można m.in. ekspresy automatyczne, kolbowe oraz kawiarki na kapsułki i podsy z odpowiednią dozą mielonej kawy. Ich największą zaletą jest możliwość przygotowywania różnych rodzajów ulubionych kaw w zaledwie 30-50 sekund.
- Ekspresy przelewowe, w których zaparzenie napoju polega na perkolacji, czyli ekstrakcji kawy w przepływie, przelewaniu gorącej wody przez filtr ze zmieloną kawą i sączeniu napoju np. do dzbanka. Efektem tego jest uzyskanie kawy w smaku przypominającej czarną kawę „po turecku”, z tym wyjątkiem, że całkowicie pozbawioną fusów. Ekspresy przelewowe są dość tanie, a ich największą zaletą jest to, że przy jednorazowym zaparzaniu można uzyskać większą ilość napoju o mniejszym stężeniu kawy. Na podobnej zasadzie działają urządzenia do kawy typu drip oraz chemex.
Podział ekspresów do kawy ze względu na sposób obsługi
Najbardziej intuicyjne i proste w obsłudze okazują się ekspresy automatyczne, w których wybiera się odpowiedni przycisk lub ikonkę na panelu a urządzenie podaje ulubiony napój. Wystarczy uzupełnić ziarna i zbiornik z wodą, a następnie wybrać odpowiednią opcję na wyświetlaczu. W ten sposób w krótkim czasie można przygotować różne rodzaje kaw, w tym pełne spektrum kaw mlecznych. Równie proste w obsłudze są ekspresy kapsułkowe. Wystarczy umieścić kapsułkę w odpowiednim miejscu i wybrać przycisk odpowiadający konkretnemu rodzajowi kawy.
Bardziej wymagająca jest obsługa ekspresów kolbowych. Przygotowanie w nich kawy wymaga nieco umiejętności. Należy wsypać odpowiednio zmieloną porcję kawy do tzw. kolby, należycie ją ubić i umieścić w grupie ekspresu. Po rozpoczęciu procesu zaparzania najlepiej, by kawa wypływała wąską strużką do filiżanki. To kawa dla smakoszy, ceniących wyrazisty smak espresso.